location: Peking
client: Chinese National Museum, Beijing
area: 0.9 ha
completion: 2011
partners: gmp International GmbH Architekten und Ingenieure
architects: GMP Architekten

1/7
back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward

Chinese National Museum, Beijing

Design of the forecourt and inner courtyards

The building is located in the city centre of Beijing and impresses with its imposing architectural structure. The two courtyards in the centre of the building open up towards the sky. The open courtyards of the museum are transformed into reflections of the Chinese landscape. This type of reflection of a landscape into a small garden is a classic method of Chinese garden architecture. The concept integrates this classic method into the contemporary cultural surrounding of the National Museum. The fundamental scenic form of a green area is embedded within a stone frame. An evergreen roof of pine trees stretches over the area. The plants below, consisting of various grasses, give the courtyards a calm and unobtrusive character.The compositions of the courtyards are inspired by and correspond with the principles of Yin and Yang. With the “mountains” in the northern and the water in the southern part, the concept creates an image according to those guidelines.
project data

location: Peking
client: Chinese National Museum, Beijing
area: 0.9 ha
completion: 2011
partners: gmp International GmbH Architekten und Ingenieure
architects: GMP Architekten