1/17
back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward back forward

“Afrikasavanne” at Dresden Zoo

Creation of a new compound for giraffes and zebras

In order to create a more spatial impression of the giraffe compound, the imposing scenery of the park Großer Garten is used as a visual extension of the zoo.Within the lengthening of the existing visitor paths, tongues of land were embedded into the compound and enable a close-up view of the giraffe enclosure. That way the visitor is under the impression to be right among the animals. The different zones of the compound were arranged in a savannah, water hole or scrubland style to show the giraffes in their natural habitat. A “spying tree” gives visitors the opportunity to observe the giraffes at eye level. For those who walk through the Großer Garten, the old zoo entrance serves as a “zoo window”. Small keyholes in the gateway allow a peek into the zoo and draw the interest of any passer-by.
project data

location: Dresden
client: Zoo Dresden GmbH
area: 0.4 ha
competition (1. prize): 2007
completion: 2008
partners: Heinle, Wischer und Partner, DresdenIBD, HJW, Le
architects: Heinle, Wischer und Partner, Dresden